صندوق طلا ابزار نسبتا جدیدی است که به سرمایهگذار امکان میدهد بدون خرید فیزیکی طلا، در این فلز گرانبها سرمایهگذاری کند. با توجه به ذات صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، این سرمایهگذاری بهصورت غیرمستقیم و از طریق یک سبدگردان حرفهای انجام میشود تا از نوسانات ناگهانی سرمایهگذاری در امان باشد.
در ادامه این مطلب از iranian finance، به سوال «صندوق طلا چیست؟» پاسخ داده و به بررسی جامع آن میپردازیم.
صندوقهای سرمایه گذاری طلا (Gold Funds)، یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و قابل معامله (ETF) در بورس هستند که حداقل ۷۰ و حداکثر ۹۰ درصد از داراییهای خود را در گواهی سپرده کالایی سکه طلا، سلف سکه، گواهی سپرده شمش طلا و سایر ابزارهای مبتنی بر داراییهای طلا سرمایهگذاری میکنند. مابقی پرتفوی این صندوقها به داراییهای کم ریسک مانند سپردههای بانکی، اوراق درآمد ثابت و … اختصاص مییابد.
درواقع صندوق طلا، امکان سرمایهگذاری در طلا را بدون خرید فیزیکی آن به سرمایهگذار میدهد و روشی مطمئن با بازدهی نزدیک به طلا برای سرمایهگذاری ایجاد میکند.
این سرمایهگذاری توسط مدیران و تحلیلگران حرفهای انجام میشود که در تلاش هستند تا صندوق از نوسانات ناگهانی بازار طلا و انس جهانی در امان باشد؛ به همین دلیل، بازدهی این نوع از صندوقها دقیقا برابر با بازدهی سکه و شمش طلا نخواهد بود اما کاملا متناسب با آن است.
درصد عمده سرمایهگذاری این صندوقها روی گواهی سپرده کالایی سکه طلا انجام میشود. با توجه به اینکه قیمتگذاری طلا به دو پارامتر نرخ دلار و قیمت اونس جهانی وابسته است، سرمایهگذاری در این صندوقها، یک سرمایهگذاری غیرمستقیم بر نرخ ارز و طلای جهانی است. در نتیجه، سود صندوقهای طلا این به دو عامل بستگی خواهد داشت
در زیر نمونهای از ترکیب دارایی صندوق های سرمایه گذاری طلا را مشاهده میکنید:
سرمایهگذاری در طلا از زمانهای گذشته تاکنون یکی از رایجترین روشهای سرمایهگذاری در جهان بوده است؛ زیرا فلز طلا به دلیل تقاضای زیاد و عرضه محدود، همواره یک دارایی ارزشمند و ماندگار بهشمار میرود.
امروزه نیز خرید و فروش طلا بهعنوان یکی از گزینههای سرمایهگذاری که بازدهی خوبی در بلندمدت و بعضا کوتاهمدت ایجاد کرده است، شناخته میشود. به همین دلیل، افراد زیادی اقدام به خرید فیزیکی طلا کرده و آن را در منزل خود یا بانک نگهداری میکنند تا در صورت رشد ارزش طلا، از سود آن بهرهمند شوند.
امکان خرید طلای فیزیکی، بهصورت طلای نو زینتی، طلای آبشده، طلای دست دو، سکه و شمش وجود دارد. اما توجه داشته باشید که هر یک از روشهای خرید طلای فیزیکی، معایب و نکات خاص خود را دارد که باید از آن آگاه باشید.
صندوق طلا امکان سرمایهگذاری با سرمایههای اندک را فراهم میکند. زیرا حداقل مبلغ مورد نیاز برای سرمایهگذاری در این صندوقها، تنها ۱۰۰ هزار تومان است. درحالیکه خرید سکه طلا، شمش طلا یا حتی طلای زینتی نیاز به هزینههای میلیونی خواهد داشت. بنابراین میتوان گفت که این صندوقها امکان سرمایهگذاری برای متقاضیان این فلز گرانبها را افزایش میدهند.
یکی از ویژگیهای صندوق طلا، قابل معامله یا ETF بودن آنهاست که این امکان را به سرمایهگذاران میدهد تا از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری خود، اقدام به خرید و فروش واحدهای آن کنند.
با خرید صندوق طلا، مشکلات خرید فیزیکی طلا از جمله حمل کردن، نگهداری در مکانی امن، احتمال کلاهبرداری، سرقت و تقلب از بین میرود.
خرید طلای فیزیکی دارای کارمزد و مالیات است، در صورتی که صندوقهای طلا معاف از مالیات بوده و کارمزد بسیار اندکی دارند.
صندوقهای طلا دارای نقدشوندگی بالایی هستند و سرمایهگذاران میتوانند سرمایه خود را در هر زمان که تمایل داشته باشند و به راحتی از صندوق خارج کرده و به وجه نقد تبدیل کنند. صندوقهای سرمایهگذاری در طلا دارای بازارگردان هستند. در این صورت، تحت شرایطی که امکان ایجاد بازار یکطرفه وجود داشته باشد، بازارگردان میتواند روند معاملات صندوق را تسهیل کرده و مانع از وجود صفهای سنگین خرید و فروش شود. این موضوع باعث میشود که تفاوت نرخ بین عرضه و تقاضا به حداقل برسد.
گاهی ممکن است نیاز داشته باشید که مبلغی کمتر از ارزش یک سکه، شمش طلا یا حتی طلای زینتی خود را نقد کنید. این کار از طریق فروش طلای فیزیکی دشوار است و ممکن است هزینههای معامله را برای شما افزایش دهد.
اما صندوقهای طلا این مشکل را حل میکنند. شما میتوانید در هر زمان که بخواهید، واحدهای صندوق سرمایه گذاری طلای خود را به فروش رسانده و مبلغ مورد نظر خود را دریافت کنید. حتی اگر این مبلغ کمتر از ارزش یک سکه یا شمش طلا باشد؛ زیرا هر واحد از صندوق طلا مبلغ کمی دارد.
صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سکه و شمش طلا علاوه بر مزایای ذکر شده، امکان بهرهمندی از تخصص و تجربه مدیران حرفهای صندوق را نیز برای سرمایهگذاران فراهم میکنند.
مدیران صندوق میتوانند در زمان رونق بازار طلا، تا ۹۰ درصد دارایی صندوق را به سرمایهگذاری در سکه طلا، شمش طلا و اوراق مشتقه آن اختصاص دهند. در زمان رکود نیز، میتوانند منابع طلای صندوق را به ۷۰ درصد کاهش داده و ۳۰ درصد مابقی را به اوراق با درآمد ثابت تخصیص دهند. این اقدام باعث میشود که ریسک سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر سکه تا حدودی مدیریت شود.